Förväntansfull

Köptips, tester, säkerhet, väder

Moderator: Moderator

Annika
Inlägg: 11
Blev medlem: 03 jun 2009 22:17

Förväntansfull

Inlägg av Annika »

Hej! Har charmerats av IF-båtens alla fördelar och är nu ute och letar. Har läst igenom diskussionsforumet, som är mycket lärorikt. Var och tittade på en båt från -75 i bruksskick. Med lite omsorg skulle det bli en bra båt. Har läst att många IF spricker i förstäven. När vi inspekterade (från insidan) fanns en spricka från vattenlinjen till ca midskepps. Sprickan var i topcoaten men när vi skrapade lite även i den gula materialet under. Det fanns liknande tvärgående sprickor i topcoaten under luckorna i sittbrunnen. Är detta ett problem? Jättesvårt att avgöra som novis.
Användarvisningsbild
johan swe-1870
Global moderator
Inlägg: 2401
Blev medlem: 24 aug 2006 09:43
Segelnummer: 1870
Båtnamn: InFinit
Ort: Råå
Has thanked: 107 times
Been thanked: 59 times

Re: Förväntansfull

Inlägg av johan swe-1870 »

Sprickan i stäven brukar inte vara allvarlig. Skrovet är gjort genom att de två halvorna har plastats samman på insidan. Sedan är sprickan bara spacklad utifrån. Då båten seglar i vågor arbetar skrovhalvorna och gör att det hårda spacklet inte blir sittande kvar, ännu mindre kan hålla emot.

Jag är lite osäker, men jag tror inte att det syns nåt speciellt allvarligt på insidan av skarven. Men att det finns flera ställen i båten där gelcoat och topcoat inte är perfekt längre, det är helt klart.

Jag spackar lite utvändigt på sprickan varje vår.
Johan Winberg, SWE 1870 InFinit
Annika
Inlägg: 11
Blev medlem: 03 jun 2009 22:17

Re: Förväntansfull

Inlägg av Annika »

Tack Johan! Ringt runt till två andra IF-båtsägare som menar att om sprickan syns på insidan, hela vägen, har båten antingen gått på mycket kraftigt alt tappats vid sjösättning. När båtarna konstrueras sätts de två "sidorna/halvorna" ihop, efter det läggs material över de båda halvorna för förstärkning. En spricka i skrovet under durkarna skall inte finnas. Spricka på utsidan av förstäven ca 1m var inte lika dramatiskt. Rådet var att helt enkelt: köp ej båten, leta vidare. Tack ändå för ditt snabba svar.
Användarvisningsbild
maja
Moderator
Inlägg: 2801
Blev medlem: 19 aug 2006 09:56
Has thanked: 3 times
Been thanked: 55 times

Re: Förväntansfull

Inlägg av maja »

Sprickan är ganska lätt att åtgärda, även m den syns inifrån. Det är bara att plasta på 4-6 400-grams glasfibermattor.
Marek, IF-båt SWE-829 "Ingela" från Lagunen i Malmö
Medlem i IF-båtförbundet sedan 1985
IF-båtägare sedan 1983
Skriv svar