Svenska IF-båtförbundets forum • Takventil
Sida 1 av 1

Takventil

Postat: 02 dec 2014 20:25
av MHS_Gunsan
Hejsan!

Nybliven IF-ägare här med en lite pinsam fråga: Hur stänger man takventilen (Orginal electrolux-modell), dra eller trycka i "spaken"?

Tack för svar!

/Daniel

Re: Takventil

Postat: 02 dec 2014 20:40
av maja
Det borde du kunna se själv om du kikar upp i ventilen inifrån båten, samtidigt som du drar ut och skjuter in spaken.

För övrigt behöver ventilatorn nog aldrig stängas. Min, som sitter på rufftaket, är alltid öppen, och jag har aldrig fått en droppe vatten ner i båten genom den, varken vid överbrytande sjö eller båttvätt med slang. Möjligtvis kan det vara annorlunda om det gäller en ventil placerad långt fram på fördäck.

Re: Takventil

Postat: 02 dec 2014 21:01
av IF 2719
Om innerdelen blivit sliten och ventilen lätt "ramlar ner" och stängs, så går det lätt att byta bara innerdelen och behålla den yttre kåpan (som är rostfri). Mvh Martin

Re: Takventil

Postat: 02 dec 2014 22:43
av maja
IF 2719 skrev:Om innerdelen blivit sliten och ventilen lätt "ramlar ner" och stängs, så går det lätt att byta bara innerdelen och behålla den yttre kåpan (som är rostfri).
Det går alltså att köpa en ventil med plastkåpa, som är mycket billigare.
Ventil utan kåpa finns nog inte att köpa, såvida du inte satsar på en begagnad. Det kan finnas sådana till salu, eftersom en del seglare installerar solcellsventilatorer.

Re: Takventil

Postat: 03 dec 2014 02:09
av MHS_Gunsan
Jo, men problemet är att plasten gulnat så det är svårt att avgöra om den är stängd/öppen. För övrigt, anledningen till att jag vill stänga är att luftslukare skall installeras nu under vintern ;). Så någon som vet: Dra eller trycka?

Re: Takventil

Postat: 03 dec 2014 09:11
av johan swe-1870
Du kan välja den metod som passar dig bäst genom att positionera dig i förhållande till manöverdonet. Om du är på insidan ska du dra. Om du är på utsidan ska du trycka. :lol:

Re: Takventil

Postat: 13 dec 2014 00:46
av MHS_Gunsan
Tack Johan! Var skönt att veta idag när båten fixades till och tiden var knapp :D