Svenska IF-båtförbundets forum • Storskotskena system for if
Sida 1 av 1

Storskotskena system for if

Postat: tor 04 apr 2019 21:32
av ospall
Hej! Tyvärr jag har misslyckade en sak från original storskotskena systemet. Kan någon rekommendera en varumärke och modell som fungerar bäst med if båt?

Tack!

Oliver

Re: Storskotskena system for if

Postat: fre 05 apr 2019 06:37
av Erland
Hej Oliver

På "Friheden" har jeg en x-skinne og tilhørende skinnevogn i dette system https://www.svb.de/de/pfeiffer-marine-x-schienen.html . Det virker ganske fortrinligt.
Størrelse 2 passer til en IF.

Med venlig hilsen Erland

Re: Storskotskena system for if

Postat: fre 05 apr 2019 09:39
av Nils D
Du skriver i den andra tråden om samma ämne att
ospall skrev: tor 04 apr 2019 21:36 Jag söker någon ting en lite mer moderna om jag vill byta ut hela systemet.
Om du vill satsa på något riktigt modernt rekommenderar jag Harkens lovartsskotningssystem.
https://www.harken.se/article.aspx?id=10276
https://www.harken.com/productcategory.aspx?taxid=1558

Den stora fördelen är att råttan till travaren i lä aldrig ligger fast, så man kan med en hand lätt justera travarens position. När man slår till den andra bogen behöver man inte göra någonting. Helt magiskt låses travaren i lovart och görs loss i lä utan att man behöver göra någonting.

Jag har själv ett sådant. För en IF räcker det med den minsta modellen. Men inte heller den är direkt gratis tyvärr.

Om du har en skotbalk i original så rekommenderar jag dig starkt att skruva loss den och kontrollera den i samband med att du byter det andra. När jag gjorde jobbet med mitt storskotsystem visade det sig att skotbalken var genomrutten på ena sidan! Finns beskrivet med bilder i Medvind nr 2 2016 på sid
http://ifboat.se/medvind?view=simplefilemanager&id=2

Re: Storskotskena system for if

Postat: fre 05 apr 2019 18:20
av johan swe-1870
Jag har också Harken-skena och travare och är nöjd med det. Dock har jag valt en traditionell, alltså utan lovartskotningssystem, för att jag var lite snål. Det fungerar betydligt bättre än original X-skena och travare ed bakelithjul.

Men ibland upplever jag att kullagerbanan går lite trögt. Den är en aning känslig för salt och stoft. Man behöver då skölja rent travaren underifrån med vatten, vilket kan vara svårt att göra om man inte drar ombord en vattenslang med munstycke.

Re: Storskotskena system for if

Postat: lör 20 apr 2019 09:29
av ospall
Tack! Jag ska köpa från Harken!

Re: Storskotskena system for if

Postat: sön 28 jul 2019 22:40
av akumali2
Hej, undrar ang höjd på storskotskenan, har ingen erfarenhet från IF tidigare, det finns en låg och en hög, den höga är 25mm den låga vet jag inte riktigt men runt 20mm kan tänkas...båda är iallafall 22mm breda. Vilken rekommenderas? Har ny skotbalk med orginal? mått som angivits på annan tråd här i forumet.
//Mats

Re: Storskotskena system for if

Postat: mån 29 jul 2019 18:38
av maja
Storskotskenan och skotvagnen ska passa med varandra.

Om du bara ska byta skena av någon anledning, ska du alltså byta till en skena som passar till travaren (dvs. de ska tillhöra samma "system"). Men du kan ju även välja att byta även travaren när du ändå håller på, särskilt som om travaren skulle vara gammal och sliten. Då kan du välja vilket system du vill.

Re: Storskotskena system for if

Postat: mån 29 jul 2019 22:44
av akumali2
Hej! Jag ska köpa både skena och travare, skotbalkens höjd går över bänken knappt halv cm och funderade på om det är ngn fördel att travaren kommer upp mera från bänken när den är i läge på ytterändarna av skenan så att den inte ev skulle fastna/klämmas fast på ngn tamp eller så?

Re: Storskotskena system for if

Postat: tis 30 jul 2019 09:43
av maja
Jag tror inte att det finns någon större risk att vagnen skulle fastna av den anledningen, och 5 mm skillnad på höjden är ju ingen större skillnad. Så låt andra aspekter bestämma vad du väljer.

Re: Storskotskena system for if

Postat: lör 02 maj 2020 19:48
av Martin_w85
Vilken skena och travare tycker ni är lämplig till en IF-båt om man vill byta?

Re: Storskotskena system for if

Postat: sön 03 maj 2020 08:35
av Nils D
Martin_w85 skrev: lör 02 maj 2020 19:48 Vilken skena och travare tycker ni är lämplig till en IF-båt om man vill byta?
Om du tittar i tidigare inlägg i tråden ser du vad jag och Johan Winberg rekommenderar. Vi har båda Harken, som vi båda är nöjda med, men min är mer avancerad. Som med allting annat är det ju också en kostnadsfråga vad man väljer.

Re: Storskotskena system for if

Postat: sön 03 maj 2020 10:31
av Martin_w85
Jag utryckte mig nog tyvärr lite oklart. Har precis skaffat båten och är ute efter lite mer detaljerad information. Jag har tänkt köpa harken 22mm skena och montera men undrar vilken specifik Harken travare jag ska använda. Det verkar finnas flera olika modeller i deras sortiment. Jag vill ha en enkel modell som jag flyttar ”förhand” på skenan. Skulle travaren på den bifogade bilden fungera?

Re: Storskotskena system for if

Postat: sön 03 maj 2020 11:10
av maja
Det är en försegeltravare till motsvarande 22 mm bred skena, allt gjort för ett ganska litet försegel. Det kanske inte är säkert att varken travare eller skena håller för de stora vertikala krafter som de utsätts för av storskotstaljan.

Jag rekommenderar att du monterar sådana grejor som är konstruerade för sitt ändamål. Kullagrat är inte nödvändigt. Jag själv har travare med delrinhjul.