Svenska IF-båtförbundets forum • Hajfenor
Sida 1 av 1

Hajfenor

Postat: sön 02 apr 2017 15:15
av Alma
Är det någon som har erfarenhet av att ha en hajfena på sidan i aktern? Vi skulle vilja ha en rulle till ankaret.

Re: Hajfenor

Postat: sön 02 apr 2017 21:18
av Nils D
En alternativ lösning du kanske kan fundera på, om dina frågor om hajfena eller akterpulpit framförallt handlar om att få ett fäste för en rulle till ankarlina, är en variant jag bl. a. sett på en H-båt. Där satt rullen på insidan av luckan till akterstuven. Helt ur vägen när man seglade, och lätt tillgänglig när det är dags att lägga ankar.

Re: Hajfenor

Postat: sön 02 apr 2017 21:55
av johan swe-1870
Jag har haft en ankarolina på undersidan av en av akterluckorna i många år. Det fungerar bra, under förutsättning att du ser till att bandet löper ut som det ska och att du inte får för dig att veva in bandet under belastning. Luckan tål nog inte alltför stor belastning. Båten ser ut som en IF under färd, men då du ska ankra fäller du bara upp luckan med rullen på och gör vad du ska. En enkel och fungerande lösning!

För att rullen ska få plats kan den inte vara en av de största. Jag vet inte riktigt hur långt bandet till min var, men jag tror det är en av de mindre.

När rullen ramlade av för några sedan pga utslitna skruvhål bestämde jag mig för att inte montera tillbaka den. Eftersom jag seglar i södra Östersjön är det ändå mycket ovanligt att jag behöver ankra i aktern. De flesta ställen jag angör har numera akterstolpar, bojar eller y-bommar.