mastlanterna

Elsystem, laddning, batteri, lanternor, belysning, navigationssystem, radio och elektornik.

Moderator: Moderator

pederalm
Inlägg: 2
Blev medlem: tor 05 apr 2007 10:36

mastlanterna

Inlägg av pederalm »

Hur har ni löst kablaget från mastlanternan, vi satte i vintras upp en mastlanterna och en antenn i masten, men nu hänger bara sladdarna vid mastfoten eftersom vi inte vet hur vi får ner dem i båten. Vi har "elcentralen" i styrbordsgarderob så "hålet" måste göras nära den befintliga. Men där är det ju en "plastram" i inredningen (mellan förpik och mäss), kan man lyfta bort denna på ett smidigt sätt? Hur har ni löst era kablar till mastlanternor/antenner?

Köpte denna genomföringen förövrig:
http://www.seasea.se/Article.aspx?ArticleNo=5460
IF 1491

Användarvisningsbild
maja
Moderator
Inlägg: 2371
Blev medlem: lör 19 aug 2006 08:56
Been liked: 22 times

Inlägg av maja »

På alla IF-båtar jag sett finns genom en genomföring/konakt till styrbord och litet snett bakom masten. Den är ursprungligen avsedd för motorlaternan, som sitter eller har en förberedd plats en bit upp på masten.

Om sådan finns, använd den genomföringen, men byt kontakt till en ny i samma storlek som den gamla och så hålen passar. Då slipper du borra nya hål. Gamla risiga kontaker ska man inte återanvända, eftersom nya är billiga.Sådana passande kontakter kan köpas i de flesta välsorterade båttillbehörsbutiker.

Underifrån kommer du åt kablaget om du skruvar av plastkåpan och vidhängande täcklist av teak som täcker mastbalken. Om din båt är modifrad av föregående ägare kanske detta kablage saknas.

Du får nog i vilket fall som helst göra ett hål till för antenngenomföringen. Den kanske ska ha en särskild typ av genomföring för just den antennkabeln (koaxkabel?). Fråga leverantören av antennen/radion/VHF-en/telefonen.

Borra alla hål väl akter om mastbalken så att den inte skadas. 8)
Marek, IF-båt SWE-829 "Ingela" från Lagunen i Malmö
Medlem i IF-båtförbundet sedan 1985
IF-båtägare sedan 1983

Skriv svar
cron