Svenska IF-båtförbundets forum • Seglet ramlar av
Sida 1 av 1

Seglet ramlar av

Postat: lör 15 jun 2019 18:42
av apete
Hej,

Jag köpte nyligen en IF av en familj som inte riktigt hade koll på alla grejor. Ett av problemen jag har nu är att seglet ramlar av masten varje gång man tar ner storseglet. Hur/var kan jag köpa detaljen som saknas? Hur ser den ut på en IF? (Har de flesta IF samma mast?)

Tycker även att domen ser ovanligt enkel ut. Det går i princip inte att spänna bomliket - det är en mycket enkel konstruktion utan utväxling.

/Anders

Re: Seglet ramlar av

Postat: lör 15 jun 2019 20:12
av johan swe-1870
Det finns några olika master. Din är den nyaste. Men alla master till IF är byggda för storsegel med replik. Då du verkar ha travare i seglet får du ordna ett stopp på något sätt, så att de inte ramlar ur segelintaget när du tar ned storen. En lina, en sprint eller en stoppskruv kanske?

Bommen är från början inte försedd med utväxling för uthalet, utan det får man ordna själv. Jag föredrar invändigt kaskadkopplat, men det finns andra metoder som också kan användas.

Re: Seglet ramlar av

Postat: lör 15 jun 2019 20:57
av apete
Jag trodde kanske att det saknades något som skulle gå att få tag på som reservdel, men jag förstår nu att det är upp till mig att hitta på en lösning.

Tack, /Anders

Re: Seglet ramlar av

Postat: lör 15 jun 2019 21:31
av IF1426
En enkel lösning kan vara segelstoppare art.nr 3958-1,-2 från Hjertmans, som då hindrar travarna att gå ur likrännan.

L-Å Andersson

Re: Seglet ramlar av

Postat: mån 17 jun 2019 06:09
av maja
En ännu enklare lösning är att borra ett ett litet hål tvärs likrännan och skjuta in en saxsprint, som då kommer att hindra travarna att falla ut ur likrännan. De flesta IF-båtar jag träffat på har rean ett sådant hål borrat, och i så fall saknas bara saxsprinten.

Re: Seglet ramlar av

Postat: mån 17 jun 2019 10:10
av Jim
Vi hade samma problem när vi köpte vår IF. Det som då blev en provisorisk lösning har nu mer eller mindre blivit en permanent lösning att hålla travarna på plats i likrännan. En lagom bit lina knyts i i beslaget för spinnakerbommen och ner om på baksidan om masten.
Stopp för likrännan.png
Stopp för likrännan.png (914.18 KiB) Visad 1559 gånger
Det fungerar alldeles utmärkt.