Värmare?

Utrustning, hamntips, boende

Moderator: Moderator

Thomas SWE 2017
Inlägg: 10
Blev medlem: 27 aug 2006 18:04
Ort: Limhamn/Skillinge

Värmare?

Inlägg av Thomas SWE 2017 »

I styrbordsgarderoben på min båt sitter det en stor och mycket märklig värmare monterad. Det finns inga tillverkningsuppgifter och säljaren kände inte till något om värmaren. I själva verket hade han inte vågat använda den, eftersom han inte hade någon maunal och inte hade fått någon vägledning i sin tur när han köpte. Innan jag slänger ut tingesten tar jag chansen och hör om det är någon "därute" som kan bringa klarhet. Jag har lagt ut en bild som förhoppningsvis dyker upp vid klick på länken nedan.

http://web.telia.com/~u40137907/IMG_0334_edited.jpg

Stort tacksam för alla uppslag och alla hjälp!

//Thomas
s/y Elsa.
Inlägg: 11
Blev medlem: 31 aug 2006 11:15
Ort: Umeå

Inlägg av s/y Elsa. »

Jag har en exakt likadan och måste säga att den fungerar ganska okej. Har ibland haft lite problem med att få någon riktig effekt ur den, men den är bränslesnål och fungerar även under segling (om det inte lutar allt för mycket).

Fyll upp med fotogen, och efter tändning justera veken tills du ser en liten blå låga i fönstret. Har du för stor låga kan den börja fladdra och burra som värsta mopedmotorn, men då är det bara till att sänka veken.

Det egentliga probemet är väl att värmeutsläppet är nära taket, och att det är svårt att få värmen att sprida sig i båten. Effektproblemet jag har haft, har jag inte funnit någon lösning på ännu, men jag känner en som har en likadan värmare, och han vet inte av några sådana problem. Prova kaminen innan du slänger ut den, är mitt tips!
Thomas SWE 2017
Inlägg: 10
Blev medlem: 27 aug 2006 18:04
Ort: Limhamn/Skillinge

Inlägg av Thomas SWE 2017 »

Tack Urban! Jag tänker självfallet följa ditt goda råd men...

Var/hur fyller jag på med fotogen? Hur/var tänder jag? Hur/var justerar jag veken? Som du ser; jag är hopplöst okunnig på detta.

Kanske din bekant kan hjälpa till...?//Thomas
s/y Elsa.
Inlägg: 11
Blev medlem: 31 aug 2006 11:15
Ort: Umeå

Inlägg av s/y Elsa. »

Hej Tomas. På varsin sida om den lilla baljan längst ner, finns två stycken fjäderbelastade armar. Tryck dem inåt och öppna dem utåt-uppåt. Släpp dem inte, fjädern är hård och kan smälla dig på fingrarna om du är ovarsam.

Då kommer den skalpsäkra balja åka ner. Det är en väldigt finurlig anordning. Lossa baljan från de fjäderbelastade armarna, så kommer du åt själva brännaren.

Du kommer se att det på ena sidan brännaren finns en liten "styrpigg" som passar i sitt hål på baljan. Brännaren, som bara sitter dittryckt, hålls på plats med hjälp av en o-ring, och denna lilla styrpigg. Det är bara att lyfta ur brännaren, så häller du fotogenet (T-blå) direkt i baljan.

Som du ser är den skalpsäker. Så pass säker att du kan vända upp och ner på baljan utan att något rinner ut. Mycket finurligt.

Kontrollera att vecken är tillräckligt lång för att nå ända ner i baljan, så att den suger bränsle ordentligt.

När du sedan sätter allt på plats igen, på omvända sättet, var noga med att du trycker armarna inåt, nedåt. Drar du dem bara nedåt, får du inte armarna att låsa, och de kommer att fara upp med en sjuh-vetes fart.

Du tänder alltså när du hängt baljan i sina krokar. När lågan brinner (stor gul låga, men inte så stor att den fladdrar och sotar) drar du alltså baljan på plats så som jag beskrev ovan. Då skall lågan liten, rund och blå. Är lågan fortfarande stor och gul, då kommer kaminen börja burra och låta. Då vrider du den lilla metallratten motsols, en millimeter eller två, så kommer kaminen snart att ge fin värme.

Lycka till! Skriv igen om det är mer du undrar! Ge inte upp om du inte får baljan på plats vid första försöket. Den kan vara klurig att få på plats innan man kommit på knepet. Prova först innan du tänder.

//Urban
Användarvisningsbild
maja
Moderator
Inlägg: 2795
Blev medlem: 19 aug 2006 09:56
Has thanked: 3 times
Been thanked: 55 times

Inlägg av maja »

Vad är det för märke (tillverkare)?
Marek, IF-båt SWE-829 "Ingela" från Lagunen i Malmö
Medlem i IF-båtförbundet sedan 1985
IF-båtägare sedan 1983
Thomas SWE 2017
Inlägg: 10
Blev medlem: 27 aug 2006 18:04
Ort: Limhamn/Skillinge

Inlägg av Thomas SWE 2017 »

Tack Urban å alla andra! Detta forum är suveränt!! Från flera håll har jag fått uppgift om att det är en GH-panna/kamin, sannolikt någon USA-modell. Efter allt jag nu fått besked kommer jag självfallet att testa den. Återkommer med "testrapport" (dte är ju flera veckor kvar på säsongen...!).//Thomas
Thomas SWE 2017
Inlägg: 10
Blev medlem: 27 aug 2006 18:04
Ort: Limhamn/Skillinge

Inlägg av Thomas SWE 2017 »

Senaste nytt (via Sv Kryssarklubben, - som pekar i annan riktning...

"Grattis till att du har en Notos-värmare ! Var rädd om den !! En väl fungerande fotogenvärmare som inte dra nån ström. De tillverkades på 70-talet av en kille i Solna. På 80-talet sålde han fortfarande reservdelar. Jag satte in en sån i min IF. Senare har jag haft krånglande Wallasvärmare..."

Vad säger du Urban?//Thomas
s/y Elsa.
Inlägg: 11
Blev medlem: 31 aug 2006 11:15
Ort: Umeå

Inlägg av s/y Elsa. »

Just det - Notos - så hette den. Jag hade faktiskt glömt bort namnet på tillverkaren. I övrigt instämmer jag helt in i beskrivningen. Har också en utplockad Termo 1800-värmare, så även i det avseendet kan jag instämma i citatet ovan.

Jag tycker den fyller sin funktion fint, men skall klura lite på hur man får upp effekten på den. Jag tror att det sitter i att jag bytte veke, och satte dit en som var mindre och tunnare. Det låter logiskt.
Skriv svar