Svenska IF-båtförbundets forum • Bästa sätt att byta siffror i segel?
Sida 1 av 1

Bästa sätt att byta siffror i segel?

Postat: fre 05 jan 2018 11:14
av Theelke
Hur går man bäst tillväga för att byta ut siffrorna i seglet då vi skaffat oss bättre begagnade segel? Har fått tips om allt från glykol till kemiskt ren bensin. Nya siffror borde väl den segelmakare som seglen kommer ifrån kunna tillhandahålla?

Re: Bästa sätt att byta siffror i segel?

Postat: fre 05 jan 2018 11:32
av Johan SWE-1870
Jag vet inte riktigt. Jag tror jag hade frågat segelmakaren hur det ska göras eller om han kan göra det.

Du vill lösa upp limmet under siffrorna men inte påverka segelduken. Är det motsvarande lim som på vanliga klisterdekaler kan ett citrusbaserat borttagningsmedel som Label-off kanske fungera.

Re: Bästa sätt att byta siffror i segel?

Postat: fre 05 jan 2018 13:38
av Theelke
Jo vi vill ju inte riskera segelduken med för elaka medel. Jag ska nog försöka få tag i segelmakaren innan vi gör något.

Re: Bästa sätt att byta siffror i segel?

Postat: fre 05 jan 2018 15:12
av maja
Det beror nog på vilken typ av segel det är frågan om.
När det gäller t.ex. spinnaker skär segelmakaren Henrik Edman ut duken där siffrorna sitter och monterar in ny duk.

Man behöver nödvändigtvis inte byta ut siffrorna. Även vid kappsegling får man sega med annat nummer än det ordinarie som finns i mätbrevet, bara man anmäler det. Om det skulle råka finnas en annan IF-båt med samma ordinarie segelnummer i tävlingen, får man "fixa till" sitt segelnummer med tejp på något sätt.

Jag menar att du, om du vill göra det själv, ska kontakta loftet som levererat seglet och fråga. Om en segelmakare gör det, kan du nog lita på hen att det blir bra gjort. Det behöver inte nödvändigtvis vara samma som sytt seglet från början.

Re: Bästa sätt att byta siffror i segel?

Postat: fre 05 jan 2018 20:32
av Theelke
Aha, att inte byta alls är ju det allra enklaste förstås. Jag trodde att man måste ha rätt nummer i seglen. Nu har vi iallafall samma nummer i alla segel :lol: Tack för det tipset!

Re: Bästa sätt att byta siffror i segel?

Postat: fre 25 maj 2018 12:12
av IF1158
Använd glykol. Lägg plast på golvet, lägg ditt seglet, häll på glykol på ovansidan, lägg på plast, låt vara nån timme, sen är det busenkelt att ta bort siffrorna. Ev kan behövas mer glykol för att få bort allt klister. En mjuk spackelspade i gummi är bra skrapa försiktigt med.
Har inte kunnat se att dacronet skadats av det.